Algemene voorwaarden

 

Artikel 1: Definities

Opdrachtnemer:         de eenmanszaak Kanters Technische Service gevestigd te Beek en Donk, de gebruiker van de algemene voorwaarden;

Opdrachtgever:           de wederpartij van opdrachtnemer.

 

Artikel 2: Toepasselijkheid

  • Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle aanbiedingen, leveringen, verkopen, diensten, overeenkomsten en andere rechtsbetrekkingen gedaan of aangegaan door opdrachtnemer aan of met opdrachtgever, voor zover deze voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk zijn afgewezen.
  • Bij strijdigheid tussen de inhoud van de tussen opdrachtgever en opdrachtnemer gesloten overeenkomst en deze voorwaarden, gaan de bepalingen uit de overeenkomst voor.
  • Onderhavige voorwaarden zijn eveneens van toepassing op alle overeenkomst met opdrachtnemer, voor de uitvoering waarvan derden dienen te worden betrokken.
  • De toepasselijkheid van de algemene voorwaarden van opdrachtgever wordt uitdrukkelijk uitgesloten, tenzij partijen schriftelijk anders zijn overeengekomen.
  • Indien opdrachtnemer met opdrachtgever meer dan eenmaal overeenkomsten sluit, gelden ter zake alle volgende overeenkomsten steeds onderhavige algemene voorwaarden, ongeacht of deze al dan niet expliciet toepasselijk zijn verklaard.
  • Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden nietig zijn of vernietigd (mogen) worden, blijven de overige bepalingen in deze algemene voorwaarden van toepassing.

 

Artikel 3: Aanbiedingen

  • Algemene aanbiedingen of (prijs)opgaven van opdrachtnemer binden haar niet en gelden slechts als een uitnodiging tot het plaatsen van een opdracht door opdrachtgever. Een eventuele prijsopgave aan opdrachtgever bindt opdrachtnemer uitsluitend indien deze schriftelijk is gedaan en indien de opdrachtgever deze voor afloop van de daarin genoemde expiratiedatum schriftelijk aanvaardt.
  • Een overeenkomst tussen opdrachtnemer en opdrachtgever komt slechts tot stand indien en voor zover opdrachtnemer een opdracht van opdrachtgever schriftelijk aanvaardt of door opdrachtnemer uitvoering aan een opdracht wordt gegeven. Opdrachtnemer heeft het recht opdrachten niet te accepteren of uitsluitend te accepteren onder de voorwaarde dat vooruitbetaling plaatsvindt.
  • Indien een natuurlijk persoon namens of voor rekening van een andere natuurlijke of rechtspersoon een overeenkomst sluit, verklaart hij – door het plaatsen van de opdracht bij opdrachtnemer – daartoe bevoegd te zijn. Deze persoon is naast de andere natuurlijke persoon of rechtspersoon hoofdelijk aansprakelijk voor alle uit de overeenkomst voortvloeiende verplichtingen.
  • Overeenkomsten waarbij opdrachtnemer partij is, komen eerst tot stand nadat opdrachtnemer schriftelijk een opdracht van opdrachtgever heeft aanvaard c.q. de feitelijke werkzaamheden zijn aangevangen.
  • Als opdrachtgever de aanbieding van opdrachtnemer niet aanvaardt, heeft opdrachtnemer het recht alle kosten die hij heeft gemaakt om zijn aanbieding te doen, bij opdrachtgever in rekening te brengen.
  • Indien de aanvaarding afwijkt van het in de offerte opgenomen aanbod, is opdrachtnemer daaraan niet gebonden. De overeenkomst komt dan niet overeenkomstig deze afwijkende aanvaarding tot stand, tenzij opdrachtnemer uitdrukkelijk anders aangeeft.
  • Een samengestelde prijsopgave verplicht opdrachtnemer niet tot het verrichten van een gedeelte van de opdracht tegen een overeenkomstig deel van de opgegeven prijs.
  • Aanbiedingen of offertes gelden niet automatisch voor toekomstige opdrachten.

 

Artikel 4: Adviezen en verstrekte informatie 

  • Opdrachtgever kan geen rechten ontlenen aan adviezen en informatie, die hij van opdrachtnemer krijgt.
  • Voor schade voortvloeiende uit gegeven adviezen of uitgevoerde werkzaamheden is opdrachtnemer nimmer aansprakelijk. Adviezen worden steeds gegeven/gedaan op grond van de bij opdrachtnemer bekende feiten en omstandigheden en in onderling overleg, waarbij opdrachtnemer steeds de bedoeling van opdrachtgever als leidraad en uitgangspunt neemt.
  • Als opdrachtgever aan opdrachtnemer gegevens, tekeningen en dergelijke verstrekt, mag opdrachtnemer bij de uitvoering van de overeenkomst uitgaan van de juistheid en volledigheid hiervan. Mocht voornoemde informatie later blijken niet juist te zijn, dan is opdrachtnemer niet aansprakelijk voor mogelijke schade door de gegeven adviezen of verrichte werkzaamheden.
  • Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor elke aansprakelijkheid van derden met betrekking tot het gebruik van door of namens opdrachtgever verstrekte adviezen, werkzaamheden, tekeningen, berekeningen, ontwerpen, materialen, monsters, modellen en dergelijke.

 

Artikel 5: Prijzen

  • De prijzen in de aanbieding en offertes zijn exclusief BTW en andere heffingen van overheidswege, alsmede eventuele in het kader van de overeenkomst te maken kosten, waaronder verzend- en administratiekosten, tenzij uitdrukkelijk anders is overeengekomen.
  • Opdrachtnemer mag een stijging van kostprijsbepalende factoren, die zijn opgetreden na het sluiten van de overeenkomst, aan opdrachtgever doorberekenen. Indien toeleveranciers van opdrachtnemer hun prijzen verhogen, is opdrachtnemer gerechtigd de door hem met opdrachtgever overeengekomen prijs dienovereenkomstig te verhogen. Opdrachtnemer is voorts gerechtigd ieder jaar haar prijzen aan te passen met minimaal de inflatiecorrectie.
  • Ondanks de grote zorgvuldigheid, waarmee aanbiedingen en offertes worden samengesteld, aanvaardt opdrachtnemer voor abusievelijk onjuiste gegevens of prijzen geen aansprakelijkheid.
  • Partijen kunnen bij het tot stand komen van de overeenkomst een vast bedrag overeenkomen. Indien geen vast bedrag wordt overeengekomen, zal het bedrag worden vastgesteld op grond van werkelijk bestede uren. Het bedrag wordt berekend volgens de gebruikelijke uurtarieven van opdrachtnemer, geldend voor de periode, waarin de werkzaamheden worden verricht, tenzij een daarvan afwijkend tarief schriftelijk is overeengekomen.
  • De bedragen en eventuele kostenramingen zijn exclusief BTW.
  • Bij opdrachten met een looptijd van meer dan 2 maanden zullen de verschuldigde kosten periodiek in rekening worden gebracht. Deze kosten zullen elke maand, op de eerste werkdag van elke kalendermaand na de maand waarin de kosten zijn gemaakt, in rekening worden gebracht.
  • Indien opdrachtnemer met opdrachtgever een vast bedrag of uurtarief overeenkomt, is opdrachtnemer niettemin gerechtigd tot verhoging van dit bedrag of tarief.
  • Opdrachtnemer is gerechtigd het bedrag te verhogen, wanneer tijdens de uitvoering van de werkzaamheden blijkt, dat de oorspronkelijk overeengekomen dan wel verwachte hoeveelheid werk in zodanige mate onvoldoende werd ingeschat bij het sluiten van de overeenkomst, en zulks niet toerekenbaar is aan opdrachtnemer, dat in redelijkheid niet van opdrachtnemer mag worden verwacht de overeengekomen werkzaamheden te verrichten tegen het oorspronkelijk overeengekomen honorarium.
  • In de prijs van het werk zijn niet inbegrepen:
  1. de kosten voor aansluiting van gas, water, elektriciteit of andere infrastructurele voorzieningen;
  2. de kosten ter voorkoming of beperking van schade aan, op of bij het werk aanwezige zaken;
  3. de kosten voor afvoer van materialen, bouwstoffen of afval.

 

Artikel 6: Uitvoeringsperiode

  • De uitvoeringsperioden van de te verrichten werkzaamheden worden door opdrachtnemer bij benadering vastgesteld. Een opgegeven termijn is dan ook nimmer een fatale termijn. Bij overschrijding van de termijn dient opdrachtgever opdrachtnemer schriftelijk in gebreke te stellen en hem een redelijke termijn te gunnen.
  • Bij vaststelling van de uitvoeringsperioden gaat opdrachtnemer ervan uit, dat hij de opdracht kan uitvoeren onder de omstandigheden die hem op dat moment bekend zijn. De uitvoeringsperiode gaat pas in wanneer over alle commerciële en technische details overeenstemming is bereikt, alle noodzakelijke gegevens, definitieve en goedgekeurde tekeningen en dergelijke in het bezit zijn van opdrachtnemer, de overeengekomen (termijn)betaling is ontvangen en aan de noodzakelijke voorwaarden voor de uitvoering van de opdracht is voldaan.
  • Als er sprake is van andere omstandigheden dan opdrachtnemer bekend waren toen hij de uitvoeringsperiode vaststelde, kan hij de uitvoeringsperiode verlengen met de tijd, die hij nodig heeft om de opdracht onder deze omstandigheden uit te voeren. Als de werkzaamheden niet in de planning van opdrachtnemer kunnen worden ingepast, zullen deze worden uitgevoerd zodra de planning dit toelaat.
  • Als er sprake is van meerwerk wordt de uitvoeringsperiode verlengd met de tijd die opdrachtnemer nodig heeft om de materialen en onderdelen daarvoor te (laten) leveren en om het meerwerk te verrichten. Als dit meerwerk niet in de planning van opdrachtnemer kan worden ingepast, zullen de werkzaamheden worden uitgevoerd zodra de planning dit toelaat.
  • Opdrachtgever is gehouden alle kosten die opdrachtnemer als gevolg van een vertraging in de uitvoeringsperiode, zoals voormeld in voornoemde leden van dit artikel, te voldoen.
  • Overschrijding van de uitvoeringsperiode geeft opdrachtgever in geen geval recht op schadevergoeding of ontbinding van de overeenkomst
  • Opdrachtgever verklaart zich er uitdrukkelijk mee akkoord dat opdrachtnemer ook ten behoeve van andere opdrachtgevers werkzaamheden verricht.

 

 

Artikel 7: Uitvoering van de overeenkomst

  • Opdrachtnemer zal de overeenkomst naar beste inzicht en vermogen en overeenkomstig de eisen van goedvakmanschap uitvoeren. Een en ander op grond van de op dat moment bekende stand der wetenschap.
  • Indien en voor zover een goede uitvoering van de overeenkomst dit vereist, heeft opdrachtnemer het recht werkzaamheden te laten verrichten door derden.
  • Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan opdrachtnemer aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen, dat deze noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de overeenkomst, tijdig aan opdrachtnemer worden verstrekt. Indien de voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde gegevens niet tijdig aan opdrachtnemer zijn verstrekt, heeft opdrachtnemer het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten en/of de uit de vertraging voorvloeiende extra kosten volgens de gebruikelijke tarieven aan de opdrachtgever in rekening te brengen.                     Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, doordat opdrachtnemer is uitgegaan van door de opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens.
  • Indien is overeengekomen, dat de overeenkomst in fasen zal worden uitgevoerd, kan opdrachtnemer de uitvoering van die onderdelen die tot een volgende fase behoren, opschorten totdat de opdrachtgever de resultaten van de daaraan voorafgaande fasen schriftelijk heeft goedgekeurd.
  • Indien door opdrachtnemer ingeschakelde derden in het kader van de opdracht werkzaamheden worden verricht op de locatie van opdrachtgever of een door opdrachtgever aangewezen locatie, draagt opdrachtgever kosteloos zorg voor de door die medewerkers in redelijkheid gewenste faciliteiten.
  • Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor eventuele aansprakelijk van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en welke aan opdrachtgever toerekenbaar zijn.

 

Artikel 8: Overmacht

  • Opdrachtnemer heeft het recht de nakoming van zijn verplichtingen op te schorten als hij door overmacht tijdelijk is verhinderd zijn contractuele verplichtingen jegens opdrachtgever na te komen.
  • Onder overmacht wordt onder meer verstaan de omstandigheid dat leveranciers, onderaannemers van opdrachtnemer of door opdrachtnemer ingeschakelde transporteurs niet of niet tijdig voldoen aan hun verplichtingen, het weer, aardbevingen, brand, stroomstoring, verlies, diefstal of verloren gaan van gereedschappen of materialen, wegblokkades, stakingen of werkonderbrekingen en import-of handelsbeperkingen.
  • Voor zoveel opdrachtnemer ten tijde van het intreden van overmacht inmiddels gedeeltelijk zijn verplichtingen uit de overeenkomst is nagekomen of deze zal kunnen nakomen, en aan het nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte zelfstandige waarde toekomt, is opdrachtnemer gerechtigd om het reeds nagekomen respectievelijk na te komen gedeelte separaat te declareren. Opdrachtgever is gehouden deze declaratie te voldoen als ware het een afzonderlijke overeenkomst.

 

Artikel 9: Aansprakelijkheid

  • In geval van een toerekenbare tekortkoming is opdrachtnemer gehouden zijn contractuele verplichtingen alsnog na te komen.
  • De verplichting tot schadevergoeding van opdrachtnemer op grond van welke wettelijke grondslag ook, is beperkt tot die schade waartegen opdrachtnemer uit hoofde van een door of ten behoeve van hem gesloten verzekering verzekerd is, maar is nooit hoger dan het bedrag dat in het betreffende geval door deze verzekering wordt uitbetaald.
  • Mocht de betreffende verzekering geen dekking verlenen, dan is de aansprakelijkheid van opdrachtnemer beperkt tot maximaal de factuurwaarde van de order, althans tot dat gedeelte van de order, waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft.
  • Opdrachtnemer is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard ook, ontstaan doordat opdrachtnemer is uitgegaan van door of namens de opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige informatie.
  • Opdrachtnemer is uitsluitend aansprakelijk voor directe schade. Onder directe schade wordt uitsluitend verstaan:
  1. de redelijke kosten ter vaststelling van de oorzaak en de omvang van de schade, voor zover de vaststelling betrekking heeft op schade in de zin van deze voorwaarden;
  2. de eventuele redelijke kosten, gemaakt om de gebrekkige prestatie van opdrachtnemer aan de overeenkomst te laten beantwoorden, voor zoveel deze aan opdrachtnemer kunnen worden toegerekend;
  3. redelijke kosten, gemaakt ter voorkoming of beperking van schade, voor zover de opdrachtgever aantoont dat deze kosten hebben geleid tot beperking van directe schade als bedoeld in deze algemene voorwaarden.
    • Niet voor vergoeding in aanmerking komt:
  4. Onder gevolgschade wordt onder meer verstaan stagnatieschade, productieverlies, gederfde winst, transportkosten en reis-en verblijfkosten. Opdrachtgever kan zich indien mogelijk tegen deze schade verzekeren;
  5. Onder opzichtschade wordt onder andere verstaan schade die door of tijdens de uitvoering van het werk wordt toegebracht aan zaken waaraan wordt gewerkt of aan zaken die zich bevinden in de nabijheid van de plaats waar wordt gewerkt. Hierbij valt onder andere te denken aan schade aan leidingen/rioleringen en schade aan het wegdek. Opdrachtgever kan zich desgewenst tegen deze schade verzekeren;
  6. schade veroorzaakt door opzet of bewuste roekeloosheid van hulppersonen of niet leidinggevende ondergeschikten van opdrachtnemer.
    • Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor alle aanspraken van derden wegens productaansprakelijkheid als gevolg van een gebrek in een product dat door opdrachtgever aan een derde is geleverd en dat (mede) bestond uit door opdrachtnemer geleverde producten en/of materialen. Opdrachtgever is gehouden alle voor opdrachtnemer in dit verband geleden schade waaronder de (volledige) kosten van verweer te vergoeden.

 

 

Artikel 10: Vrijwaringen

  • Opdrachtgever vrijwaart opdrachtnemer voor aanspraken van derden met betrekking tot rechten van intellectueel eigendom op door de opdrachtgever verstrekte materialen of gegevens, die bij de uitvoering van de overeenkomst worden gebruikt.
  • Indien opdrachtgever aan opdrachtnemer informatiedragers, elektronische bestanden of software et cetera verstrekt, garandeert deze dat de informatiedragers, elektronische bestanden of software vrij zijn van virussen en defecten.

Artikel 11: Betaling

  • Betaling wordt gedaan op de plaats van vestiging van opdrachtnemer of op een door opdrachtnemer aan te wijzen rekening.
  • Betaling dient te geschieden binnen de in de offerte en de voorschotfacturen opgenomen termijnen (14 dagen). Bezwaren tegen de hoogte van de declaratie schorten de betalingsverplichting niet op.
  • Wanneer betaling niet heeft plaatsgevonden binnen de overeengekomen betalingstermijn, is opdrachtgever direct rente aan opdrachtnemer verschuldigd. De rente bedraagt 1% per maand, maar is gelijk aan de wettelijke rente als deze hoger is. Bij de renteberekening wordt een gedeelte van de maand gezien als een volledige maand.
  • Ongeacht of opdrachtnemer de overeengekomen prestatie volledig heeft uitgevoerd, is alles wat opdrachtgever uit hoofde van de overeenkomst aan hem verschuldigd is of zal zijn onmiddellijk opeisbaar als:
  1. een betalingstermijn is overschreden;
  2. het faillissement of surseance van betaling van opdrachtgever is aangevraagd;
  3. door of namens opdrachtgever een verzoek is gedaan tot toelating tot de Wet schuldsanering natuurlijke personen;
  • beslag op zaken of vorderingen van opdrachtgever wordt gelegd;
  1. opdrachtgever (vennootschap) wordt ontbonden of geliquideerd;
    • Opdrachtnemer is bevoegd zijn schulden aan opdrachtgever te verrekenen met vorderingen van aan opdrachtnemer gelieerde ondernemingen op opdrachtgever. Daarnaast is opdrachtnemer bevoegd zijn vorderingen op opdrachtgever te verrekenen met schulden van aan opdrachtnemer gelieerde ondernemingen aan opdrachtgever. Verder is opdrachtnemer bevoegd zijn schulden aan opdrachtgever te verrekenen met vorderingen op aan opdrachtgever gelieerde ondernemingen. Onder gelieerde ondernemingen wordt verstaan de ondernemingen die behoren tot dezelfde groep in de zin van artikel 2:24b BW en een deelneming in de zin van artikel 2:24c BW.
    • Indien betaling niet heeft plaatsgevonden binnen de overeengekomen betalingstermijn is opdrachtgever aan opdrachtnemer buitengerechtelijke kosten verschuldigd van 15% van de hoofdsom inclusief rente. De werkelijk gemaakte buitengerechtelijke kosten zijn verschuldigd, als deze hoger zijn dan uit het vorenstaande blijkt.
    • Als opdrachtnemer in een gerechtelijke procedure in het gelijk wordt gesteld, komen alle kosten die hij in verband met deze procedure heeft gemaakt voor rekening van opdrachtgever.

 

Artikel 12: Klachtplicht

  • Opdrachtgever kan op een gebrek in de prestatie geen beroep meer doen, als hij hierover niet binnen veertien dagen nadat hij het gebrek heeft ontdekt of redelijkerwijs had behoren te ontdekken, schriftelijk en ondubbelzinnig bij opdrachtnemer heeft geklaagd.
  • Opdrachtgever moet klachten over de hoogte van het factuurbedrag, op straffe van verval van alle rechten, binnen de betalingstermijn schriftelijk bij opdrachtnemer hebben ingediend.

 

Artikel 13: Opzegging

  • Beide partijen kunnen de overeenkomst te allen tijde schriftelijk opzeggen, indien er sprake is van een overeenkomst voor onbepaalde tijd, zulks met inachtneming van een opzegtermijn van drie maanden.
  • Indien de overeenkomst voor onbepaalde tijd wordt opgezegd door opdrachtgever, heeft opdrachtnemer recht op compensatie vanwege het daardoor ontstane en aannemelijk te maken bezettingsverlies, tenzij er feiten en omstandigheden aan de opzegging ten grondslag liggen, die aan opdrachtnemer zijn toe te rekenen. Voorts is opdrachtgever alsdan gehouden tot betaling van de declaraties voor de tot dan toe verrichte werkzaamheden. De voorlopige resultaten van de tot dan toe verrichte werkzaamheden zullen dan ook onder voorbehoud ter beschikking worden gesteld aan opdrachtgever.

Artikel 14: Opschorting en ontbinding

  • Opdrachtnemer is bevoegd de nakoming van de verplichtingen op te schorten of de overeenkomst te ontbinden, indien:
  1. opdrachtgever de verplichtingen uit de overeenkomst niet of niet volledig nakomt;
  2. na het sluiten van de overeenkomst opdrachtnemer ter kennis gekomen omstandigheden goede grond geven te vrezen dat de opdrachtgever de verplichtingen niet zal nakomen. In geval er goede grond bestaat te vrezen dat opdrachtgever slechts gedeeltelijk of niet behoorlijk zal nakomen, is de opschorting slechts toe geleid voor zover de tekortkoming haar rechtvaardigt;
  3. opdrachtgever bij het sluiten van de overeenkomst verzocht zekerheid te stellen voor de voldoening van zijn verplichtingen uit de overeenkomst en deze zekerheid uitblijft of onvoldoende is.
    • Voorts is opdrachtnemer bevoegd de overeenkomst te (doen) ontbinden indien zich omstandigheden voordoen, welke van dien aard zijn, dat nakoming van de overeenkomst onmogelijk is of naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet langer kan worden gevergd, dan wel indien zich anderszins omstandigheden voordoen welke van dien aard zijn dat ongewijzigd de instandhouding van de overeenkomst in redelijkheid niet mag worden verwacht.
    • Indien de overeenkomst wordt ontbonden, zijn de vorderingen van opdrachtnemer op opdrachtgever onmiddellijk opeisbaar. Indien opdrachtnemer de nakoming van de verplichtingen opschort, behoudt hij zijn aanspraken uit de wet en de overeenkomst.
    • Opdrachtnemer behoudt zich steeds het recht voor schadevergoeding te vorderen.

 

 

 

      

 

 

Artikel 15: Geheimhouding

  • Opdrachtnemer en opdrachtgever zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie, die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.
  • Indien, op grond van een wettelijke bepaling of rechterlijke uitspraak, opdrachtnemer gehouden is vertrouwelijke informatie aan door de wet of de bevoegde rechter aangewezen derden mede te verstrekken, en opdrachtnemer zich ter zake niet kan beroepen op een wettelijk dan wel door de bevoegde rechter erkend of toegestaan recht van verschoning, is opdrachtnemer niet gehouden tot schadevergoeding of schadeloosstelling en is opdrachtgever niet gerechtigd tot ontbinding van de overeenkomst op grond van enige schade, hierdoor ontstaan.

 

Artikel 16: Toepasselijk recht en bevoegde rechter

  • Het Nederlands recht is van toepassing.
  • Geschillen betrekking hebbend op deze voorwaarden of overeenkomsten waarop deze voorwaarden van toepassing zijn, zullen worden berecht door de Nederlandse rechter in het arrondissement Oost-Brabant, zittingsplaats ’s-Hertogenbosch. Kantonzaken worden berecht door de rechtbank Oost-Brabant, zittingsplaats Eindhoven.